Pentru toţi temerarii care tocmai s-au confruntat cu examenul de admitere în profesie,  felicitări! Pentru toţi care s-au tras pe cur şi nu s-au mai înscris, şi mai multe felicitări!

Ce zic eu aici, numai tâmpenii. Toată lumea ştie că promovarea examenului pentru dobândirea calităţii de debitor e visul rezonabil al proaspăt absolventului de drept. Visul umed ţine de intrarea în fabrica INM-ului, unde ca-n bancu cu miracolele tehnologiei, la ora 7 intră  materialul uman pe poarta institutului, şi la 12 ies deja conservele. Apropo, felicitări şi celor care  aţi trecut nu doar de grile, dar v-aţi mai dat ieri cu capul şi de testul de logică: primul şi ultimul prilej în care o să folosiţi propria raţiune în magistratură, înainte să vină băieţii cu trafaletul de spălare a cortexului.

Dar revenind la oile noastre avocăţeşti, că asta ne interesează mai tare, ne gândim cu îngrijorare la toţi copiii ăştia înarmaţi cu speranţe şi plini de energie, care încă nu ştiu ce e aia taxă de protecţie la unebereu, impozit pe ce nu câştigi la stat şi telefoane în creierii nopţii de la secţiile de poliţie. Ar trebui să fie amplasate panouri cu lumini de atenţionare şi sunete specifice  deasupra sălilor de examinare: se intră pe propria răspundere!

Bineînţeles, sunt heităr şi există şi o grămadă de părţi bune ale condiţiei de proaspăt stagiar: vei fi apreciat la adevărata măsură a vastelor tale cunoştinţe teoretice, vei fi zilnic umplut de respect de funcţionarii de la arhivele instanţelor, vei dezvolta gastrită şi ulcer, dacă nu ai păţit-o deja în timpul facultăţii şi îţi vei face stocuri de Xanax şi vodkă, pentru situaţiile ceva mai serioase. Dar nu vă faceţi griji: dacă daţi rateuri în instanţă, vor fi mereu colegi binevoitori, să vă şoptească soluţia. Sau să-i ceară onoratei să vă scoată afară, caz în care sunteţi mai câştigaţi.

Gata, nu vă plângeţi în pumni. Măcar o să puteţi să vă daţi mari în faţa fetelor de liceu că sunteţi avocaţi, chiar dacă se vor prinde repede că n-aveţi bani de suc, sau, dacă sunteţi de sex frumos, găsiţi şi voi un client cu bani şi vă lăsaţi de meserie. Cum unde clienţi cu bani, sunt pe  toate gardurile!

Sursa foto: aici.