Stimate odrasle,

Probabil părinţii voştri v-au zis că i-au auzit pe vecini şi rude plângându-se că odraslele lor cu dreptul făcut dau cu mopul prin Carrefour, că nu-i lasă nimeni să vândă, în lipsa calificării necesare. Dar voi aţi zis că betmen şi că staţi puţin, că nu e chiar aşa. S-o dăm cu cifre, să vedeţi cam cum e. Luăm doar anul I de la universităţile de stat, să nu vă demoralizaţi excesiv.

La Bucureşti sunteţi 296 la buget şi 282 la taxă. La Cluj, 155 la buget români, 305 taxă români, 20 buget maghiari, 4 taxă maghiari, 1 buget Republica Moldova şi 1 rrom. La Iaşi, 200 la buget, 35 la taxă. La Timişoara, 112 buget români, 213 taxă români, 25 taxă română – franceză, 5 buget rromi. La Sibiu, 102 buget români, 53 taxă şi 1 buget rromi. Am vrut să caut şi la Craiova, dar site-ul lor e atât de adâncit în meandrele concretului, încât analfabetismul meu digital ruşinos n-a dat rezultate. Aşa că estimez în jos, vreo sută cu totul.

În total doar la astea 6 universităţi unde mi-am rupt din timpul preţios să număr: 1910. Nu e anul în care primul vostru strămoş s-a gândit că ar fi util să se apuce de citit (în abstract, nu cărţi de drept), ci numărul celor cu care o să vă bateţi pentru locurile alea tot mai puţine pe „piaţa muncii”. Şi nici n-am numărat universităţile particulare, din oraşele mari sau mici, să nu vă îngroziţi prea tare. Mai număraţi, pe lângă asta, şi ăia care şi-au picat examenele de intrare în profesie în anii trecuţi şi mai încearcă.

Ce crimă, ce păcat. Încă mahmuri după prima săptămână de facultate, vin eu să vă trezesc la realitatea statistică: de regulă, sunt 200 de locuri pe an la I.N.M. Anul ăsta au fost 160. În barouri puteţi intra câţi vreţi, în teorie. Dar şi dacă intraţi, sunt 10.000 de avocaţi în Bucureşti (cifră rotunjită mult în jos) şi vreo mie în fiecare dintre barourile mai mari. Şi populaţia ţării scade mai repede decât banii voştri de băutură. Mai sunt posturi de jurişti, dar firmele dau faliment în veselie, sau vă puteţi face notari, executori sau lichidatori, caz în care ignoraţi ce-am zis.

Aveţi mult timp, aşa că luaţi-vă câteva ore să vă evaluaţi preferinţele şi capacităţie. Ştiu că părinţii voştri v-au zis să vă ţineţi de şcoală şi să nu-i faceţi de râs. Aşa că repet şi reformulez rugăminţile lor: apucaţi-vă de altceva.

(Sursă foto)