A fost o vacanţă judiciară cam agitată pentru completele destinate inculpaţilor premium. Mai ceva ca la zilele Făureiului, am fost purtaţi şi scuturaţi de tiribombe mediatice, să nu cumva să se aşeze prea bine micii şi berea de peste vară.

S-a început cu dosarul lui Voiculescu, aflat, după vorbele încâlcite ale Codruţei, în preajma unei prescripţii pe care nimeni nu o ştie calcula corect, mulţumită Împrejmuirii Constituţionale. Ca să nu se strecoare varanul prin boscheţii făcători de dreptate, s-a desemnat un nou complet degrabă vărsătoriu de sânge (ne)vinovat. Pentru că Voiculescu e genul de îmbătrânit în rele pe care, dacă îl arunci între nişte copii cu Pol Pot şi Goebbels, e imediat indicat ca omul rău, lumea s-a strâns ca la urs în faţa ecranelor să vadă când e în sfârşit purtat în lanţuri şi pus să joace.

În tot începutul de august, contaminarea mediatică, din toate părţile, a atins un nivel de desfrânare care ar face domnişoarele de pe centură să roşească. Antena 3 îi cânta prohodul live înainte de pronunţare, spre desfătarea viitor-sacrificatului, pe când B1 TV şi Realitatea se tot întrebau pentru ce motiv se tot fâstâceşte completul, când toată lumea ştie ce-a făcut stimabilul. Pentru că nu ştim ce-a fost în dosarul ăla, dar ştim băieţi care ştiu, nu zicem nimic, facem doar remarci de turn de fildeş despre televizarea şi tembelizarea justiţiei şi ne întrebăm deloc retoric de când a ajuns o putere constituţională să fie sodomizată sau aclamată, după propria agendă, de una informală.

Pentru că se apropia finalul lunii şi poporul începuse să se trezească din beţie şi să întrezărească cu ochi tulburi nevoia tragică de a munci din nou, Năstase a fost eliberat, după nici doi ani de răcoare efectivă, pe motiv că a scris nişte cărţi de drept şi toată lumea ştie că locul doctrinarilor e printre noi. Solid şi energic, cu un barbişon scos din viziunea regizorală a lui Coppola, Năstase şi-a făcut loc prin pădurea de reportofoane şi-a anunţat solemn că o lege privind graţierea trebuie să fie o prioritate. Ca să nu mai rămâie repetent şi anul acesta, probabil.

Dacă justiţia s-a obişnuit cu transmisiunea live mai ceva ca o fată de la ţară scăpată în mall, nu putem decât să ne schimbăm bateriile telecomenzii şi să aşteptăm oferta de toamnă – iarnă.