Foaie verde lemn de prun, măi
Spune spune moş bătrân, măi
Spune-mi moş cu barbă sură
Spune-mi caii când se fură
Of, of, of, of, când e negura şi ceaţă
Atuncea caii se-nhaţă
Atuncea caii, se-nhaţă, măi, măi
Of, of, of, of, noaptea pe fulgerătură
Atuncea caii se fură, atuncea caii se fură

Aseară, la ora 22.00, Florin Iordache, ministrul justiţiei, ne-a informat că guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului Penal, pentru a fi pus, nu-i aşa, în concordanţă cu unele decizii ale Curţii Constituţionale. Apoi, de câte ori i s-au cerut explicaţii şi argumente, a zis doar „altă întrebare”. După ministrul Prună, un alt cataclism uman conduce un minister vital, de data asta cu consecinţe mai nocive decât ministresa care a făcut un titlu de glorie din minţitul la C.E.D.O.

Desigur, O.U.G.-ul trimis spre publicare la Monitorul Oficial la ora 1.20 nu putea avea decât numărul 13/2017. Aşa are poporul ăsta, mereu ghinion. După cum observaţi, nu e vreo faptă umană de incriminat aici, e o chestiune de fatalitate. Pur şi simplu nu ne-am născut în zodia, sub steaua potrivită.

S-au spus vrute şi nevrute despre art. I al acestei ordonanţe de urgenţă, care modifică art. 297 Cod Penal, privind abuzul în serviciu. La nervi, în fierbere, lumea n-a stat să sesizeze subtilităţi juridice sau nuanţe. Ce să-i facem, aşa e vederea umană pe timp de noapte, mai slăbită, parcă nu stai să se uiţi cine ţi-a băgat mâna în buzunar, ripostezi şi apoi, eventual, îţi ceri scuze dacă ai lovit disproporţionat.

Acum, la rece, putem spune şi câteva lucruri mai aşezate:

1) E bine şi în concordanţă cu Decizia C.C.R. nr. 405/15.06.2016 faptul că se introduce sintagma „îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului”.

2) E odios şi criminal că s-a adăugat „şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei”, fapt ce îmi aduce aminte de acelaşi cântec etern românesc citat deja:

Hai, hai, căpitane de judeţ, măi
De ce mă ţii la coteţ, măi
De ce mă ţii la coteţ
Pentr-un pui de mânzuleţ
Of of of of, pentr-un pui de mânzuleţ
Că nu l-am vândut cu preţ
Că nu l-am vândut cu preţ, măi, măi
Of of of of, l-am vândut pe două mii, măi

După cum se vede, sufletul banditesco-lăutăresc nu s-a schimbat cu trecerea timpului. 200.000, vasăzică o nimica toată, mai ales că nu apare nicio condiţie referitoare la concursul de infracţiuni, caz în care funcţionarul public poate produce zilnic prejudicii mai mici sau egale cu 200.000. Desigur, asta antrenează răspunderea sa disciplinară. Aproape am râs.

3) E teoretic bine că s-a introdus modalitatea alternativă de tipicitate: ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare”.

Teoretic, pentru că prevederea e atât de neclară, încât reduce la ridicol atât marja de apreciere a judecătorului, cât şi scopul pretins, cel de a da claritate, predictibilitate unei norme legale, în acord cu decizia C.C.R.

4) Faptul că neglijenţa în serviciu a fost abrogată cu totul nici nu mai prezintă importanţă în context.

Scurt, să nu ne lungim inutil: actualul guvern al României, încă în primă lună de miere de la investire, e nimic mai mult decât un grup infracţional organizat care, sub pretextul aplicării legii în concordanţă cu deciziile C.C.R., o mutilează cu dedicaţie. Se mai poate face ceva în cele 10 zile până la intrarea în vigoare? Greu de zis. C.S.M. tocmai a decis sesizarea C.C.R.

Un stat democratic nu se conduce prin vocea străzii, dar când tot ceea ce-ţi rămâne e să-ţi urli revolta, contează mai puţin nuanţele juridice, pe care orice participant la protest cu patru clase le percepe oricum mai bine decât Florin Iordache. Şi să nu uităm niciodată că omul civilizat e cel care, în loc să dea cu piatra, preferă să înjure.

(sursa foto)