Civilizaţiile au fost create şi îndrumate de către o mică aristocraţie intelectuală, niciodată de către mase. Acestea din urmă au fost forţate doar pentru a distruge, iar dominaţia lor înseamnă întotdeauna dezordine scria Gustave Le Bon prin 1895, în vremuri în care nimeni nu se temea să fie interceptat telefonic în dosare DNA sau DIICOT.

Astăzi e ordine desăvârşită printre noi, justiţiari şi justiţiabili, juzi şi restul plebei, legiuitori şi executanţi, şi asta nu pentru că nişte politicieni propovăduiesc zilnic independenţa justiţiei cu minciuni în gură şi minciunele în fund, ci pentru că toată lumea se resemnează treptat să-şi joace rolul într-un sistem care apără „bunul mers al justiţiei”, dar cloceşte soluţii de rahat pentru toată lumea. De multe ori trăim într-o shaorma cu de toate, dar pe care nici Oana Roman nu ar hali-o. Juzii şi procurorii se împacă tot mai rar cu prezumţia de nevinovăţie, care a devenit un soi de orgasm judiciar pentru tot norodul, inculpaţii sunt ştampilaţi cu „pericol pentru ordinea publică” la grămadă, precum porcii la veterinarul din piaţă, avocaţii îşi mai iau amenzi judiciare pentru că dau din gură contra curentului sau îs în plus, în timp ce studenţii sunt îndoctrinaţi cu Codul Quebec sau cu strictele nuanţe în care să soliciţi o recuzare. Colac peste pupăză (sau peste WC), armatele de vorbitori la ecran emit opinii juridice sau alte cretinisme în alb în funcţie de cine le încarcă stomacul, plimbătorii de pe stradă se arată oripilaţi de existenţa arestului la domicliu sau a controlului judiciar pentru „hoţi”, în timp ce îşi numără merindele pe care le-au luat ca să voteze cu „ăl mai mic rău dintre ei”, iar legiuitorii se dau cu mir ca să nu ajungă într-un loc unde cică nu ai voie să porţi sutien nici la fudulii, loc pe care statul se chinuie să-l aducă la cerinţele CEDO aşa cum orice curvă se preocupă să rămână virgină.

De astăzi, am hotărât să fac, atât cât malaxorul justiţiei permite, dezordinea la care aspir şi care să mă facă să mă simt normal când mă trezesc cu noaptea în cap ca să devin aghiotant al sistemului, indiferent de poziţie. Faceţi şi voi dezordinea de care ştiţi că aveţi nevoie sau luaţi-vă mir (nu uitaţi să cereţi bonul fiscal de la Biserica Ortodoxă)!