Dragi prieteni, stimaţi tovarăşi, băi, ciobanilor, mult stresaţi studenţi, onorat judecător de cameră paramilitară, măi jedelistule, fă, Victore, mult stimată adunătură de fănei, băi, aceştia!

După deliberări asidue la o bere care s-a transformat într-un vin care s-a transformat într-un whiskey, pe care l-am băut, vorba lui Mălăele, am decis să nu dăm niciun premiu. Ce?! Nouă ne-a dat cineva ceva vreodată? În afară de instanţă care ne tot dă, ne tot dă şi nu ne şi ia. Din pedepsele clienţilor.

Până la urmă, după al ţâşpelea pahar de apă, Loieru’ a zis să dăm totuşi premii, în spiritul Crăciunului care mai bântuia prin redacţie, fiindcă lui Robi îi era lene să dea foc bradului de crăciun cu tot cu decoraţiuni (noi aşa facem în fiecare an).

Aşa că, după puţine deliberări, dar serioase (n-a râs nimeni la gluma lui Aldo, care a propus să premiem vecinii cu care avem perete comun – anume SRI – compartimenul decoraţiuni interioare) am decis că premianţii din 2014 vor fi:

1. Cezara Şerban, pentru rezultatul foarte bun (prima poziţie, la egalitate cu un alt candidat) obţinut la examenul de intrare în avocatură. I-am luat şi un interviu la momentul acela pe care îl aveţi aici, aşa că multe n-ar mai fi de spus.

Noi doar dăm Cezarei ce-i al Cezarei. Că doar aşa se face, nu?

2. April Roman, pentru prima poziţie obţinută la examenul de admitere la INM. Despre ea a scris Clujust aici.

No. Mai dăm premii şi la ăi din barca adversă. Sau cum ar spune unii… banca de peste drum. Noi tot timpul sperăm că la un moment dat nu vom mai avea de cine să facem mişto, că vom trăi într-un sistem juridic bazat doar pe competenţă şi lipsit de complexe de-a lui Mniezo. Sperăm ca tânăra noastră colegă să nu ne dezamăgească.

3. Colegul avocat Viorel Papu, pentru toate demersurile civice făcute de-a lungul timpului, precum şi pentru implicarea activă în profesia de avocat, dintre care amintim: Campania Şi mie mi-e foame! (în ultima sâmbătă din aproape fiecare lună a anului 2012, într-un sat uitat de lume din Dobrogea se dăruiau plase cu mâncare celor mai amărâţi), Campania Dexterii (un proiect simplu, educaţional, care presupune donarea către şcolile din mediul rural al judeţului Constanţa a câte unui DEX pentru fiecare sală de curs), Litigoras (ONG înfiinţat din nevoia de eficientizare a sistemului judiciar din România), blogul personal de avocat.

Cât despre cele rele…

Am decis că pe anul 2014 în prim-plan a fost legiuitorul. Un fel de Haplea vai de curul lui. După ce în 2013 ne-o lovit cu nişte Coduri penale bune de pus în rama din fundul sobei, în 2014 o venit cu fel de fel de propuneri ce ne-au împins înspre suicid. Cu titlu de exemplu, o propus castrarea chimică într-o formulă cât se poate de inedită. Asta dacă în Dex, sub cuvântul inedit, s-ar afla o poză cu o pulă fleaşcă. Că doar asta se doreşte, nu? Apoi ne-am trezit peste noapte că o mai apărut o lege Big Brother. Yey! Iar stăm la mâna lui Greblă, Morar şi celelalte instrumente şi meserii de la Curtea Constituţională. Oare drepturile ălor mulţi vor rămâne în picioare şi după acest val al Fraţiorului cel Mare?

Anul acesta avem şi-un sponsor, Editura Solomon, care va transmite, împreună cu diplomele şi câte o apariţie ieşită în 2014 de sub tiparul ei.

Mulţumim, Nico Solomon!

PS: Ca în fiecare an, aşteptăm premianţii să ne transmită poze cu diplomele, pentru a avea încă o dată dovada că Fundaţia Loieri nu e doar un banc prost de-al redacţiei noastre. Din contră.