INM-ul le oferă colegilor magistraţi posibilitatea să-şi apere reputaţia nu numai prin intermediul CSM-ului, ci şi prin deprinderea unor tehnici de bătaie de la mama Jujiţului de acasă. Iniţiativa e salutară şi probabil se grefează pe numeroase incidente în care avocaţii au arătat de ce nu e aplicabil art. 148 lit. f C.p.p. iar judecătorii nu au ştiut cum să se apere, aşa că au dat-o stereotip (în traducere: ba e aplicabil că aşa zicem noi).

E posibil ca nevoia de asemenea cursuri să fi intervenit şi pentru că distinşii colegi magistraţi au obosit să tot urle la avocaţi să nu mai pună concluzii de achitare în dosare de corupţie sau să nu mai facă cereri în probaţiune care tind să dovedească nevinovăţia inculpatului, aşa că au nevoie de niscaiva tehnici de reducere la tăcere a avocatului prin nişte palme metaforice date cu piciorul de la scaunul pe care stau. Pentru înscrieri, aveţi detalii aici.

Domn’ preşedinte, acesta, al tuturor rrromânilor (cu 3 R ca să fie clar, nu de alta), a zis el deunăzi, că e unii judecători şi procurori care sigur nu doarme bine că, fiindcă e corupţi. Nu vrem să intrăm în discuţii interminabile pe acest subiect, ci, în virtutea prezumţiei de vinovăţie, tot mai des întâlnită în unele judecăţi de fond, precum şi în apărarea dreptului la un somn liniştit, până la o condamnare definitivă, propunem marilor corupţi amintiţi mai sus următoarele remedii ne-naturiste de intrare în imperiul lui Morfeu:

1. Citirea motivărilor instanţelor prin care şi după ţâşpe luni s-a menţinut starea de arest a inculpatului pe motiv de pericol public, chit că, printre altele, fapta incriminantă e una non-violentă (de corupţie, gen). Efecte adverse: s-ar putea să vă enervaţi şi să vă sară somnul.

2. Citirea discursului recent al ministrului Justiţiei, despre cât de nefericiţi sunt infractorii în România. Efecte adverse: s-ar putea să vă enervaţi şi să vă sară somnul, când vă veţi da seama că ministrul Justiţiei foloseşte o noţiune nejuridică, des întâlnită în jurnalele de ştiri – infractori.

3. Dacă primele două nu funcţionează sau au efectele adverse descrise, ne pare rău, nu vă putem ajuta, am încercat, însă, după cum bine ştiţi obligaţiile avocatului sunt de diligenţă nu de rezultat. În plus, nici nu aveam încheiat vreun contract de asistenţă juridică.

În loc de somn uşor, încheiem cu sloganul democratic al domnului ministru: Luaţi-le tot!

(Chiar aşa, domn’ ministru, nuditate financiară şi patrimonială totală?!)

PS: Ca să nu ni se reproşeze că suntem răi (nu negăm că suntem, dar nu ne place să ni se reproşeze), recomandăm articolul doamnei judecător Loreley Mirea. Ne înclinăm, cu respect, doamnă!