Inaugurăm ciclul “Cultura juridică-n gură” cu trei seriozităţi juridice care ne-au atras atenţia zilele ăstea:

[Nu înainte de a justifica titlul: Cum e dl. Vanghelie? Eu… sunt, tu…, dumneavoastră…, tu…, …eşti, da, tu eşti, mai departe…haideţi domnu’ Tuciurescu că sunt primar, nu eu trebuie să ştie gramatică!]

1. Acordul de mediere poate fi investit cu formulă executorie (Juridice) – Un articol interesant, concis şi lămuritor asupra modului în care, după încheierea unui acord de mediere, se poate recurge la investirea acestuia, spre executare.

2. Îndreptar de individualizare a pedepselor pentru o serie de infracţiuni de actualitate (Juridice) – Colegele Lavinia Lefterache şi Francisca Vasile de la Curtea de Apel Bucureşti au realizat fişe privind modalitatea de individualizare a pedepselor pentru infracţiunile de: trafic de droguri, înşelăciune, tâlhărie, luare de mită şi trafic de influenţă. Lăudabilă iniţiativa, le vom da un ochi şi o să revenim cu critici (doar suntem avocaţi).

3. Curtea Europeană propune aducerea la cunoştinţă a procedurilor penale persoanelor arestate într-un limbaj uzual şi în scris (Avocatnet) – Total de acord. Mai mult, procedurile trebuie aduse la cunoştinţă în acelaşi limbaj şi persoanelor nearestate. La fel, de acelaşi neajuns suferă şi procedurile civile. Nu de puţine ori auziţi judecători care se adresează lu’ lelea Floare: “Poftiţi pe fondul cauzei.” “Unde să poftesc, maică? Pe ce? Da’ mi-s bătrână, nu poci urca”.

Până săptămâna viitoare, vă spunem: “La revedere!”