Unii oameni trăiesc o eternitate fără să rămână în amintirea celor cu care s-au întâlnit la un moment dat la răscruce de drumuri, în timp ce alţi oameni nu doar că reuşesc să rămână personalităţi marcante în amintirea noastră dar reuşesc să rămână în viaţă prin cuvântările lor.

Din această ultimă categorie face parte şi domnul profesor Ion Deleanu. Cei tineri nu au avut ocazia să îl întâlnească. Aceştia doar se întâlnesc cu operele sale şi ajung să fie marcaţi de acestea. Nu poţi să nu citeşti Tratatul său de Drept constituţional (Instituţii şi proceduri constituţionale în dreptul român şi în dreptul comparat) fără a ajunge la concluzia că autorul se detaşează de restul autorilor de profil. Profesorul Deleanu este printre puţinii doctrinari care a citit mult mai mult decât a scris, în condiţiile în care a scris mult mai mult decât cei care scriu mai mult decât citesc.

Iar istoria va ţine cont de acest lucru şi nu îl va uita.

Există însă persoane care au avut ocazia să îl întâlnească. Aceştia au putut observa ce înseamnă un intelectual din zilele noastre cu nuanţe desprinse parcă din intelectualii perioadei interbelice.

Un om cât 40 de generaţii. Alături de Traian Pop, profesorul Deleanu este unul din pilonii dreptului românesc şi al Şcolii de la Cluj. Profesorul Liviu Pop analiza dreptul civil ca fiind cheia de boltă a dreptului. Fără a păşi dincolo de ceea ce este permis, ne exprimăm opinia că profesorul Deleanu va rămâne un punct de reper pentru ceea ce ar trebui să devină dreptul românesc.

Vă mulţumim.