Ora României 08.00. Hillary Clinton are 215 electori, Donald Trump are 244 electori. Deocamdată doar 49% din rezultate sunt centralizate, dar până la 270 necesari pentru victorie e foarte puţin şi, având în vedere că statele care încă nu au centralizat rezultatele sunt fie tradiţional republicane, fie au o populaţie şi un număr de electori prea mici să facă diferenţa, asistăm la o victorie Trump în desfăşurare. Florida, cu 29 de electori, care l-a făcut preşedinte pe Bush în cea mai strânsă competiţie prezidenţială de până acum, l-a ales la o unghie distanţă pe Trump.

A fost o campanie întemeiată, condusă şi hrănită din frică, şi e înfricoşător să vezi în 2016 că un număr atât de mare de oameni se lasă înspăimântaţi în cea mai mare democraţie a lumii. A fost o campanie care stă sub semnul ruşinii, atât a electoratului, derivând din calitatea execrabilă a discursului politic, cât mai ales a fiecărui alegător în parte.

 Ruşinea a fost cea care i-a îndemnat pe foarte mulţi să nu recunoască votul ce a fost sau urmează să fie dat pentru Donald Trump. Campania agresivă (şi în mare parte legitimă) media împotriva lui Trump i-a făcut pe mulţi să-l vadă ca pe un candidat cam necioplit, dar cu siguranţă anti-sistem, dar şi să nu recunoască faptul că îl votează, pentru a nu fi puşi la colţ.

Aşa se face că (aproape) toate sondajele o indicau câştigătoare pe Hillary, şi ne făceau pe toţi să dormim liniştiţi. Ce se va întâmpla de azi încolo? Nu ştim, şi aici e problema noastră, a europenilor, a românilor. Nu se poate discuta anticipa nimic de la un preşedinte lipsit de convingeri. Singura certitudine e că ultimii ani au fost dominaţi de un discurs politic bazat pe frică şi ură, iar jandarmul şi pompierul universal, S.U.A., e în pericol să fie piromanul şef în viitor.