Păşeam într-o zi prin faţa ecranului laptopului unei colege de la noi din bârlog. Şi întorcând privirea după lucruri care nu mă privesc, m-a săgetat vizual titlul unei postări de pe un blog ce m-a făcut ulterior să realizez că noi ăştia şi Eva, ne desconspirăm trăirile cam în legătură cu aceleaşi mizilicuri. Asta atunci când nu scriem despre subiecte total diferite. Ceea ce se întâmplă cam des. Dar înţelegeţi voi ideea…

Prin urmare, după ce am citit printre rânduri postarea cu pricina (pe care o puteţi găsi şi voi aici), m-am decis să analizez şi eu subiectul relaţiilor tampon din viaţa loierilor, procurorilor ori Juzilor.

Căci nu-i aşa… oamenii nu fug doar de dragoste, ci şi de profesii. Şi nu primesc şuturi în fund doar de la cei de la care nu se aşteptau niciodată, ci şi de la profesia pe care au crezut că o vor îmbrăţişa până ce se vor închina în faţa pardesiului de scânduri.

Unu. Oameni trişti ce s-au despărţit de ideea că pot ajunge loieri, magistraţi ori procurori pe propria putere. Fie că examenul de admitere în INM ori Barou e doar o labă tristă, dar mereu fără rezultatul scontat, fie pentru că la a treia încercare nereuşită îşi descoperă impotenţa, mulţi renunţă la această relaţie ce pare imposibil de conturat şi aleg o alta.

O relaţie tampon.

Aţi văzut vreodată jurişti frustraţi? Aceştia sunt cei care au intrat într-o relaţie tampon cu o profesie în care nu se simt în largul lor, fiind mereu doar cu gândul la relaţia imposibilă pe care şi-o doreau cu o altă profesie juridică. Şi adună aceste frustrări, ce urmează să se refuleze ani mai târziu, când printr-un concurs nefericit de împrejurări pentru justiţiabil intră într-o relaţie devenită apoi posibilă dar rămasă totuşi total nepotrivită.

Doi. Aţi văzut loieri frustraţi? Aceştia sunt cei care cedează la un moment dat şi ajung ceea ce au criticat o viaţă întreagă. Aceştia au fost loieri deoarece şi-au dorit. Apoi, treptat ori total intempestiv au ajuns la concluzia că dacă nu schimbă taberele, se vor contopi cu insanitatea de trup, suflet şi spirit. În acel moment renunţă la această relaţie pe care o percep ca fiind bolnăvicioasă şi aleg o alta.

O relaţie tampon.

Şi au impresia că au scăpat de frustrări. Căci acum, alţii se ridică atunci când aceştia intră în sala de judecată. Au impresia că lucrurile s-au schimbat. Dar niciun om frustrat de ideea că a fost călcat în picioare nu va scăpa de frustrări atunci când va realiza că poate întoarce serviciul primit atâţia ani la rând.

Aceştia sunt cei care nu au înţeles nimic din trecut şi-şi modelează în mod nefericit viitorul după însăşi trecutul ce i-a făcut să se gândească la alternative. Loieri care au ajuns de cele mai multe ori Juzi şi care au impresia că-şi ling rănile atunci când dau dovadă de comportamente specifice celor care le-au alimentat lor frustrările.

Aceştia sunt cei care refuză să iasă din această relaţie tampon. Căci devine parte din ei. Şi ajung la un moment dat să confunde apogeul cu posibilitatea de a pălmui acel obraz pe care îl aveau şi ei odată.

Aceştia sunt cei care vor convinge la rândul lor alte entităţi să se îndrepte spre o relaţie tampon.

…căci nu-i aşa, de îndată ce noi am fost împinşi la marginea prăpastiei, nu avem nicio reticenţă în a-i determina pe alţii să-şi deschide braţele înainte de picaj.

Shall be continued.