Se întâmplă. Recunoaştem. Cu umile plecăciuni. Ne-o luăm şi noi des peste bot că doar de aia e mintenaş sezonul cadourilor. Cine deschide uşa instanţei telepatic, numa’ dintr-o zvâcnire a gândului ce poartă pledoaria spre Înalta Instanţă, riscă să iasă cu un şut în dinţi pe care scrie: respinge ca nefondat recursul.

Şi atunci te rogi la Onorata Instanţă să mai meargă şi-n… bibliotecă. Că doctrina nu se ia cu titlu de recomandare decât dacă-i scrisă de Betinio. Glumim. N-are nimeni nimic cu venerabilul domn şi cu infinitele-i lui recenzii. Da-i-ar ÎCCJ încă 100 de ani în galeria monştrilor sacri ai recenziilor.

Că tot veni vorba de God Almighty aka ÎCCJ, le sugerăm distinşilor să meargă pe la Sovata la nămol şi dacă nu găsesc şi tot sunt p’acolo să facă un curs intensiv (24 din 24 de ore) de noţiuni elementare în domeniul informatic. Ştiţi care? Ăla cu şoricelu’ şi cu ecranu’ ăla mic de TV de i zic unii displei. Nu de alta, da când te apuci să susţii că registratura unei instanţe e mai oficială la pus ştampila decât data şi ora la care e transmis un e-mail cu memoriul de recurs, nu înţelegi probabil nici de ce când apeşi pe întrerupător se aprinde becu’. Crezi că aşa a scris în horoscop în ziua respectivă şi te mulţumeşti cu explicaţia asta.

Dar nu (neapărat) despre asta vroiam să vă povestim. Deşi, cine zice că doream să vă povestim ceva. Unde scrie că e de musai? Ce, e RIL în sensul ăsta? Şi chiar dacă ar fi, cine naiba le mai ia în considerare şi pe ălea. Sigur nu instanţele. Am zis noi bine când am zis: RILu-i RIL şi noapte bună. Unealta asta de regulare a practicii (nu râdeţi, că bine zicem) nu e decât motiv pentru ÎCCJ să-şi unească secţiile. La o bere.

Mai avem o ultimă problemă (dacă tot n-am început o poveste coerentă acum e prea târziu, mai bine încheiem). Ce ne facem când Zeus semnează cu procuror în faţă? Cum ar veni: procuror Zeus. Şi nimeni n-are voie să expire dioxid de carbon în preajma lui? Şi nici să-şi aleagă moleculele cele mai curate de oxigen de prin preajma sa? Ce ne facem, uzăm de dreptul la tăcere? Da? Ştiţi ce? Să înjuraţi voi în gând procurori.