Am băgat de seamă un anunţ în care se preconiza că Boştină  (nema sponsorizare, nema link) urmează să trântească argint moca în punguţă la studenţi. Pe urmă, am mai citit şi am descoperit că banii nu se ţipă toma’ moca şi nu orice student primeşte argintu´. Asta mi-a trezit interesul. Prin urmare, m-am decis să disec anunţu´ aşa cum o făcut Ciomu în momentul său de glorie.

Unu. Cică bursele Boştină se acordă unui student meritos. Meritos adică… da? Meritos din ăla? Atunci nu, mulţumesc! Eu toţi loierii cu scaun la cap pe care-i cunosc – şi care au ieşit de pe băncile temniţei în ultimii ani – n-au trecut pe la tombola Boştină. Ştiam eu că orice om perfect are cel puţin un defect. În cazul lor este lipsa de meritoşenie boştiană. Brici! Mă întreb atunci cum sunt ăi de iau totuşi bursele ăstea cvasi-non-moca. Înţeleg… sunt meritoşi. Da’ şi mai cum? Sau epitetele de bun augur se opresc acia ni´?

Doi. Am băgat pe urmă de seama că aiastă caravană trece doar prin Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Am recitit cu atenţie fragmentuţu´ şi mi-am dat seama că am citit bine din prima. Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Păi în ordine alfabetică… nu este Clujul pe locus secundus? Nu este Clujul între Bucureşti şi Iaşi? Profund dezorientat, începui să caut răspunsu´ pe Gugăl.

Am folosit ca prim termen de căutare “conspiraţii”, da’ n-am găsit decât trebuţe bisericeşti. Deci n-am fost lămurit. Am încercat pă urmă să folosesc drept frază cheie “performanţe în mediul academico-juridic” şi primul răspuns venit de la nea Gugăl fu’ George Antoniu. Atâta că, sub numele ăstuia (cine o fi, nu ştiu) scrie cu font mic: “George Antoniu e doar ambalajul”. Nu m-am prins ce-o fi vrut aiastă trebuţă să însemne, deci implicit nu m-am lămurit. Aşa că am renunţat la ideea că aş putea fi lămurit.

Trei. Cică în Iaşi şi Cluj sunt acceptaţi la tombolă doar studenţii din anul IV. În Bucureşti însă, şi miti(ti)cii din anu’ III pot participa într-o secţiune distinctă – un fel de paralimpiadă?

Asta m-a dat de tot (şi din nou) peste cap. Este cumva Gigi Becali student în anu’ III şi tre’ musai să primească bursa, ori care e faza?

Patru. Cică tema (irelevantă, deci nu consum caractere pentru a oferi o descriere) este atât pentru anu’ IV cât şi pentru anu’ III. Există totuşi o notă. Şi nota produce şoace termice. Se pare că “aşteptările sunt clar diferite pentru cei din anul IV”. Nota asta cam încalcă principiul legalităţii, nu credeţi?

Concluzia. Tulai doamne! Ideea este una bună. Verşi argint în punguţă sub formă de bursă. Dar unde, cui şi în baza a ce… sunt aspecte cel puţin la fel de importante pentru univers. Adică no´… eu unul nu vreau să creez un dezechilibru în ecosistem. Boştină vrea? Nu este interesat de principiul prevenţiei, precauţiei şi alte cele…?

Dacă studenţii ăştia îs atăt de meritoşi, îi aşteptăm în redacţie. Nu de alta da´ am rămas fără aparat de tocmit cafeaua. Şi astfel am trecut la prelucrarea manuală a boabelor cafenii.

Am zis!