Lira sterlină cade deja în cap. În birourile de la Kremlin golanul de Sankt Petersburg deja se joacă cu carioca, redesenând cortina de fier şi împingând-o uşurel spre vest. La Londra oamenii îşi cară pumni în cap şi se întreabă dacă nu pot face şi ei referendum să se despartă de restul Angliei. Spunem Anglia, pentru că Scoţia şi Irlanda de Nord au votat covârşitor pentru rămânere şi se trezesc complet în offsaid. Aceiaşi scoţieni care n-au simţit că se scufundă corabia la recentul referendum pentru independenţă. Pe internet e mai multă panică decât amuzament şi nu înţelegem prea bine de ce. Până la urmă, consecinţele politice imediate nu există. Procesul de ieşire a U.K. (sau ce o mai rămâne din Regatul Unit) durează măcar doi ani. Singurele consecinţe politice sunt legate de vântul din pupă (a se citi: din cur) pe care îl primesc partidele naţionaliste din toată Europa. Dar ei erau deja pe cai mari.

Economic, la fel, englezii o să sufere şi pe termen lung, pentru că nu mai au un imperiu colonial, ca pe vremea „splendidei izolări” din secolul XIX. Dacă îşi scot puţin băţul din fund, văd prea bine că au nevoie de Europa mai mult decât Europa de ei.

Spunem Europa, pentru că U.E. începe să devină o formă fără fond. Şi mai mult din cauza Bruxelles-ului decât din cauza englezilor. Dar despre asta, cu ocazia următoarelor veşti proaste.

(sursă foto)