De când Ponta a fost făcut mop la prezidenţiale, şi-a adus aminte că guvernarea se face prin acţiune şi decizii ferme, nu prin pasivitate. Orlando Teodorovici, ministrul cu aspect de Ilie Năstase low-cost şi cunoştinţe de finanţe net inferioare, s-a dovedit omul de paie potrivit la locul potrivit.

De la prigoana ANAF împotriva crâşmelor de cartier şi impozitarea bacşişurilor, s-a ajuns la partea cu adevărat creativă. Ponta şi Orlando vor să modifice Codul Fiscal, transformând în activităţi “dependente” toate care-s acum “independente”. E drept că suntem ţara cu cele mai puţine contracte de muncă/totalul populaţiei şi toţi programatorii lucrează ca PFA, dar de aici şi până la echivalarea tuturor profesiilor liberale cu un soi de auto-angajatori e cale aparent scurtă.

Spectrul stabilirii unor contribuţii retroactive pe ultimii 5 ani dă fiori numai fraierilor care se încăpăţânează să aibă o viziune romantică asupra profesiei de avocat. Băieţii deştepţi cu societăţi grele practică oricum ceva echivalent muncii în marile corporaţii, aşa că plata unor contribuţii de angajator doar poate zgâria uşor marja de profit, timp în care plevuşca se îneacă singură în mrejele economiei de capitalism sălbatic.

Dezgustător în toată treaba asta e felul în care Unebereu a pus batista pe ţambal. Nu am auzit şi cel mai probabil nici nu o să auzim nicio luare de poziţie sau memoriu pentru respingerea propunerii de hotărâre de Guvern, nici măcar de la nivelul barourilor. În fond, avocatura a mai fost “de stat” şi o duceau gagii ăştia învechiţi în rele mai bine pe atunci, când făceau trenuleţul traficului de influenţă nestingheriţi.

Voi chiar mai credeţi în coincidenţe?